За приготвянето на хамбургери се използват четири вида месо: кълцано говеждо, смляно пилешко, кълцана говежда плешка, мляно говеждо филе. Кълцаното мео с по-голямо съдържание на мазнини пече на скара. Когато бургерите се пържат, за предпоитане е те да са от по-постно месо. Хамбургерите от мляно месо са по-сбити и компактни. В зависимост от вкуса си можете да замените говеждото месо с овче, свинско или телешко. Месото за хамбургери трябва да е чрко червено от външната страна и по-тъмно от вътрешната. То не бива да се държи в хладилник повече от 1-2 дена, но във фризера може да се съхранява до 3 месеца. Месото за хамбургери се размразява в хладилник, а не на кухненската маса. Възможно по-малко се допирайте до месото с ръце, иначе хамбургерите стават по-сбити и сухи. Преди да поставите бургерите да се пекат или да се пържат, сгорещете добре тигана, фурната или скарата. Месото се запържва по 1-2 минути от всяка страна, и след това всяка от тях се пържи до готовност. Не натискайте бургера с вилица. За да определите дали хамбургера е готов, погледнете краищата. Ако са още червени, значи е суров. Когато започнат да стават кафрникави, той е полуготов и когато са тъмно-кафяви, можете да го махнете. Все пак ако искате боцнете го с вилица леко, но внимавайте да не изтече сока. Основният бургер е прекрасен сам по себе си или сложен върху хлебче или вътре в питка. Но той ще стане още по-хубав, ако използвате за декорация превъзходни гарнитури: - Майонеза, дебело парче домат, тънко резенче лук и листо от салата; -спаначено-сметанов сос, тънко парченце шунка и сирене "Рокфор"; - скилидка счукан чесън, разтопено краве масло или маргарин, червен пипер, синьо сирене, всичко това добре разбъркано; - пастет от черен дроб и тънко резенче лук; - парченце бекон, нарязани на тънки филийки твърдо сварени яйца; - домашно сирене и нарязана на ситно салата; - кисело зеле, люта и сладка горчица; - салата от зехтин; - сметана, нарязан на дребно лук, парченца краставица; - салам нарязан на парченца, зелени маслини, малко оцет и олио; - кетчуп и аншуа; - кисело мляко, парченца ябълка и малко канела; - настърган морков, стафиди и малко майонеза; - сос "Къри" - салата, парченца лук, сос - парченца портокал, листенца джоджен, супена лъжица разбита сметана; - раци, салата и хрян; - задушени гъби, зелена чушка, лук;
|