Булгур - олющено и натрошено жито.
Чеверме - печено на шиш или на скара месо.
Чомак - кълка от птица.
Юфка - Сушени тънки тестени кори, от които се приготвят ястия.
Хайвер - яйца от риба.
Геврек - тънко сухо кравайче, приготвено по специален начин.
Джолан - дплната част на говежди крак (като месо за варене).
Кавърма - ястие от късчета пържено месо.
Кайма - кълцано месо.
Каймак - сметана.
Кускус - тестени зрънца от яйца, грис или брашно и мляко, сварени и подправени с масло.
Курабия - сух печен сладкиш от брашно, захар, яйца, понякога и сирене.
Сутляш - мляко с ориз.
Сач - железен или глинен съд (подница, връшник, тиган, тава за печене).
Гювеч - Плитък глинен съд за печене; ястия от месо и зеленчук, ориз и др.
Суджук - вид колбас, приготвен в дебело черво, обикновено сух и приплеснат.
Леблебия - леко препечени плодове на едногодишно бобово растение.
Саздърма - Нарязано на късове и изпържено в лой овче или козе месо.
Чорба - ястие, приготвено с повече вода, което се сърба с лъжица.
Яхния - ястие със сос, обикновено приготвено от месо и зеленчуци.
Тутманик - хляб, замесен с масло или мас и сирене и печене в тепсия.
Чеверме - печено на шиш или на скара месо.
Чомак - кълка от птица.
Юфка - Сушени тънки тестени кори, от които се приготвят ястия.
Хайвер - яйца от риба.
Геврек - тънко сухо кравайче, приготвено по специален начин.
Джолан - дплната част на говежди крак (като месо за варене).
Кавърма - ястие от късчета пържено месо.
Кайма - кълцано месо.
Каймак - сметана.
Кускус - тестени зрънца от яйца, грис или брашно и мляко, сварени и подправени с масло.
Курабия - сух печен сладкиш от брашно, захар, яйца, понякога и сирене.
Сутляш - мляко с ориз.
Сач - железен или глинен съд (подница, връшник, тиган, тава за печене).
Гювеч - Плитък глинен съд за печене; ястия от месо и зеленчук, ориз и др.
Суджук - вид колбас, приготвен в дебело черво, обикновено сух и приплеснат.
Леблебия - леко препечени плодове на едногодишно бобово растение.
Саздърма - Нарязано на късове и изпържено в лой овче или козе месо.
Чорба - ястие, приготвено с повече вода, което се сърба с лъжица.
Яхния - ястие със сос, обикновено приготвено от месо и зеленчуци.
Тутманик - хляб, замесен с масло или мас и сирене и печене в тепсия.