Булгур - олющено и натрошено жито. Чеверме - печено на шиш или на скара месо. Чомак - кълка от птица. Юфка - Сушени тънки тестени кори, от които се приготвят ястия. Хайвер - яйца от риба. Геврек - тънко сухо кравайче, приготвено по специален начин. Джолан - дплната част на говежди крак (като месо за варене). Кавърма - ястие от късчета пържено месо. Кайма - кълцано месо. Каймак - сметана. Кускус - тестени зрънца от яйца, грис или брашно и мляко, сварени и подправени с масло. Курабия - сух печен сладкиш от брашно, захар, яйца, понякога и сирене. Сутляш - мляко с ориз. Сач - железен или глинен съд (подница, връшник, тиган, тава за печене). Гювеч - Плитък глинен съд за печене; ястия от месо и зеленчук, ориз и др. Суджук - вид колбас, приготвен в дебело черво, обикновено сух и приплеснат. Леблебия - леко препечени плодове на едногодишно бобово растение. Саздърма - Нарязано на късове и изпържено в лой овче или козе месо. Чорба - ястие, приготвено с повече вода, което се сърба с лъжица. Яхния - ястие със сос, обикновено приготвено от месо и зеленчуци. Тутманик - хляб, замесен с масло или мас и сирене и печене в тепсия.