Използваме гювече, малък съд от огнеупорно стъкло или
емайлиран съд. Най-подходящо за задушаване е обезсоленото сирене.
Сиренето обезсоляваме бързо, като го нарежем на парчета и го с вряла
вода, в която го държим, докато водата изстине - в противен случай
сиренето ще поеме обратно солта. А за да имаме на разположение леко
навлажнено и малко обезсолено сирене, в тенджера поставяме цяла бучка
сирене, правим дълбоки нарези през 3-4 см и наливаме само три пръста
вода. За задушено сирене на дъното на гювечето слагаме кравето
масло, а върху него поставяме натрошеното сирене. Покриваме гювечето с
капак, поставяме го върху най-малкия котлон на електрическата печка и
включваме на силен огън. След 7-8 минути, когато сиренето започне да
омеква (това проверяваме с върха на вилицата), превключваме на най-слаб
огън. Махаме похлупака и с вилица разбъркваме сиренето. След няколко
минути прибавяме суровото яйце и разбъркваме, докато се получи хомогенна
маса със златист цвят.