Продукти: 1,
067 кг агнешко месо, (или 1 кг телешко месо от труп, 842 г телешко месо
разфасовано, 800 г кайма - смес), 140 г кромид лук, 70 г ориз, 1 бр.
яйце, 30 г магданоз (чубрица), 50 г брашно, 150 г растително масло, 85 г
брашно, 1 яйце, 400 г кисело мляко, 100 г корени - пащърнак, целина,
моркови20 г оцет, 2 г черен пипер, 25 г сол.
Приготвяне: Почистеното
от костите и сухожилията месо се нарязва на парчета по 50 - 100 г и се
смила в месомелачка. Към него се прибавят част от дребно нарязания
кромид лук, магданоз, чубрица, смленият черен пипер, яйцата,
полусварения и охладен ориз и сол на вкус. Сместа се омесва добре. От
нея се оформят кюфтета като топки (по 2 бр. за порция), които се овалват
в брашно.
В тенджера със студена вода или месо-костен бульон се слагат едро
нарязаните корени (магданоз, целина и моркови), останалият кромид лук,
нарязан на половини и запечен, парченце от прясното масло и сол. Варят
се до полуомекване. Прибавят се кюфтетата и се варят в кипящия бульон до
пълното омекване на ориза, след което зеленчуците се изваждат.
Приготвя се гладка каша от кисело мляко, яйцата, брашното и малко
охладен бульон. Разбива се на огъня с тел, докато кипне. Отстранява се
от огъня, разрежда се с малко бульон, подправя се с оцет (или лимонов
сок) и се излива върху кюфтетата.
При поднасяне върху кюфтетата се поръсва прясното масло, в което са запържени морковите.