РЕЦЕПТУРНИК


 





Гласувайте за този сайт в

BgTop




 








 













Кухненски мерки



Начална страница


При всекидневната работа в кухнята трябва да разполагаме с измерителни прибори. Но тъй като не винаги може да да разполагаме с теглилка, трябва да разполагаме с предварително измерени съдове или прибори. С тях лесно, без да се мери на везни, може да се вземат необходимите количества продукти.
За тази цел трябва да се измерва предварително какво количество съдържа една водна чаша, една кафена чаша, една супена лъжица и една чаена лъжичка. Тези данни се запазват и при използването им трябва да се има в предвид, че все все пак тези мерки са относителни.
По-долу са посочва вместимостта на водна чаша, кафена чашка и супена лъжичка. При използването на тези мерки трябва да се има в предвид, че има чаши за вода с вместимост 150, 250, 300 грама и т. н.Опитните домакини не мерят. Но те имат голяма практика и с око и с ръка почти определят точното количество. Но въпреки дългогодишната практика те също могат да сгрешат..
При мерене чашите и лъжиците не трябва да се препълват, нито да се натъпкват с продуктите. Не е една и съща мярката на водна чаша пудра захар, леко напълнена или натъпкана с лъжица - има разлика около 30 до 50 грама захар, която играе голяма роля при изпълнение на рецептата. Също се отнася и за другите продукти.

чаена чаша
Мерки с чаена чаша

1 ч. ч. изравнена: брашно 130 г
пудра захар 190 г
захар на пясък 200 г
орехи счукани 120 г
сол 200 г
сухар 140 г
грис 185 г
ориз 200 г
прясно нетопено масло 210 г
чисто топено масло 220 г
течна мас 200 г
твърда мас 230 г


Kafena chashka
Мерки с кафена чаша

1 к. ч. изравнена
брашно 50 г
пудра захар 70 г
захар на пясък 80 г
орехи счукани 50 г
сол 85 г
сухар 60 г
грис 70 г
ориз 80 г
нетопено масло 75 г
топено масло 80 г
течна мас 70 г
твърда мас 90 г

супена лъжица
Мерки със супена лъжици

1 с. л., леко издута
брашно 20 г
пудра захар 25 г
захар на пясък 30 г
орехи счукани 20 г
сол 35 г
сухар 20 г
грис 25 г
ориз 30 г
прясно нетопено масло 45 г
чисто топено масло 50 г
течна мас 40 г
твърда мас 60 г

Единици за тежест
1 кг = 1000 г
1/2 кг = 500 г
1/4 кг = 250 г









 




Сб, 2024-04-27, 07:42

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Рецепти [8]
Списък с новите рецепти от сайта.
Статии [1]
Напитки [1]
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
Share |RSS
Кухня и трапеза Thumbnail Screenshots by Thumbshots
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP