При всекидневната работа в кухнята трябва да разполагаме с измерителни прибори. Но тъй като не винаги може да да разполагаме с теглилка, трябва да разполагаме с предварително измерени съдове или прибори. С тях лесно, без да се мери на везни, може да се вземат необходимите количества продукти. За тази цел трябва да се измерва предварително какво количество съдържа една водна чаша, една кафена чаша, една супена лъжица и една чаена лъжичка. Тези данни се запазват и при използването им трябва да се има в предвид, че все все пак тези мерки са относителни. По-долу са посочва вместимостта на водна чаша, кафена чашка и супена лъжичка. При използването на тези мерки трябва да се има в предвид, че има чаши за вода с вместимост 150, 250, 300 грама и т. н.Опитните домакини не мерят. Но те имат голяма практика и с око и с ръка почти определят точното количество. Но въпреки дългогодишната практика те също могат да сгрешат.. При мерене чашите и лъжиците не трябва да се препълват, нито да се натъпкват с продуктите. Не е една и съща мярката на водна чаша пудра захар, леко напълнена или натъпкана с лъжица - има разлика около 30 до 50 грама захар, която играе голяма роля при изпълнение на рецептата. Също се отнася и за другите продукти. |
|
|
|
| |||
Единици за тежест 1 кг = 1000 г 1/2 кг = 500 г 1/4 кг = 250 г |
|