РЕЦЕПТУРНИК


 Blog
Начало » 2011 » Август » 13 » Тайната за дълъг живот
09:11
Тайната за дълъг живот

От древноримския писател Апулей, когато разсъждавал за причините за преждевременното стареене, отбелязал, че прекратяването на активната дейност винаги води до вялост, а след вялостта настъпва пълната изнемощялост.
Проблемът за дълголетието винаги е вълнувал човечеството. Като отчитаме, че основната причина за смъртността на нашата планета са сърдечно-съдовите заболявания, става ясно, че сърдечният мускул отмерва отреденото ни за живота време. Докато бие сърцето, човек е жив. И макар че съвременните изследвания доказват, че нарушаването на процеса на възстановяване на органите и тъканите, т. е. остаряването е заложено в информацията на клетъчното ДНК, съществуват редица фактори, които могат да забавят този физиологически процес. И може би най-важният от тях е физическото натоварване. Още в древността се е отчитало, че физическата активност е най-важният източник на дълголетието.
Движението е в основата на живота
Сърдечният мускул изисква постоянно дозирано натоварване. Ходенето е особено полезно за сърцето, тъй като така то се подхранва с кислород, повишават се функционалните резерви за сметка на активизацията на обмяната на веществата. При това се засилва и кръвообращение като цяло, което действа благоприятно на кръвоносните съдов. Специалистите са стигнали до извода, че за да се удовлетворят потребностите от движение, човек над 50 години трябва да прави от 4000 до 5000 крачки дневно, между 40 и 50 години - 5000 - 6000, между 30 и 40 години - 6000 - 7000, а между 21 и 30-годишна възраст - 7000 - 8000.
Рационално хранене
В древен Рим на паметна плоча на 112-годишен човек имало надпис:"Той ядеше и пиеше с мярка". Наистина умереното и разнообразно хранене е важно условие за запазване на здравето. Наднорменото тегло в съчетание със слабо динамичния живот подпомагат развитието на атеросклероза на кръвоносните съдове. Затова на хората, склонни към напълняване, се препоръча да правят разтоварващ ден веднъж седмично. Но трябва да се имат предвид някои противопоказания. Суровите плодове и зеленчуци в големи количества не са подходящи при някои болести на храносмилателната система- язви, гастрити и пр. При тези случаи най-добре е да се правят млечни или месни разтоварващи дни.
Млечен разтоварващ ден: 500 г обезмаслена извара се разпределя на 4 - 6 порции на ден. Разрешават се 2 чаши кафе с мляко без захар и 1 чаша отвара от шипки.
Месен разтоварващ ден: 300 г варено безсолно месо (не много мазно) със зеленчуци. Разрешават се 2-3 чаши чай или кафе без захар, 1 чаша отвара от шипки.
Рибен ден: 400 г варена риба без сол се разпределя на 5-6 порции за деня. Разрешава се 2-3 чаши кафе или чай без захар, 1 чаша отвара то шипки.
Ако освен наднормено тегло ви мъчи и хипертония, сърдечно съдова недостатъчност, съпроводена с оттичане на долните крайници, препоръчително е да правите зеленчукови или плодови разтоварващи дни.
Ябълков ден: 1,5 кг сурови или печени ябълки се делят на 5-6 порции и се ядат през целия ден. Разрешават се 2 чаши чай или кафе без захар.
Краставичен ден: 1.5 кг пресни краставици се разпределят на 4-5 порции плюс 2 чаши чай или кафе без захар.
Салатен ден: 1,5 кг различни зеленчуци (зеле, домати, репички, моркови, краставици, зелена салата) с малко растителна мазнина или зехтин. Разделят се на 5 порции.








Категория: Статии | Прегледи: 589 | Добавил: admin | Тагове/Tags: 0.0/0
Всички коментари: 0
За да добавите коментар, трябва да сте регистриран потребител
[ Регистрация | Вход ]
Пн, 2024-05-20, 04:02

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Кулинарни рецепти [3]
Статии [13]
Тази секция е за всеки, които иска да сподели или да прочете нещо интересно за дома, градината, хоби, развлечение и пр.
Готвачи [0]
Известни български и световни майстор готвачи.
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP