РЕЦЕПТУРНИК


 Blog
Начало » 2012 » Октомври » 13 » ИТАЛИАНСКАТА КУХНЯ
21:33
ИТАЛИАНСКАТА КУХНЯ
    В основата на италианската кухня стоят кулинарните традиции на ентруските, гърците и древните римляни. Още етруските са познавали технологията на смилане на зърно, извличането на зехтин, подквасването на мляко за сирене и добиването на вино.  Гърците, чрез своите колонии в южна Италия, наложили като еталон,  умението си да се наслаждават на хубавата храна. От тази област е поетът Архестрат (3 в. пр. н. е.) обявен за баща на гастрономията заради одите си за възхвала на храната в  Сицилия. Римляните пък влизат в историята с пищните си пирове, на които се поднасят деликатеси като езичета от дрозд и глиган, пълнен с наденици. От древен Рим е запазена и една кулинарна книга  "De re corquinaria" ("За кулинарното изкуство"), чийто автор Апиций е събрал множество разнообразни рецепти.
       Главен принос към кулинарната  история имат арабите, завладели южна Италия през 9 век. Със себе си те донасят захарна тръстика, много подправки и сушените плодове. С това те поставили наалото на сладкарството в Италия, което днес е прочуто със сладоледите си и с "панетоне" - козунак със сушени плодове. Въпреки мнението, че Марко Поло е принесъл спагетите от Китай, според документални доказателства употребата им на италианска земя е въведена през 12 век от арабите в Сицилия. Оттам те се разпространяват в южните части на страната където се приготвя "pasta secca" (сухи макаронени изделия). В северните части на страната се произвежда "pasta fresca" -прясна паста към, чието тесто  се прибавят яйца, поради което тя трябва да се консумира в рамките на 1-2 дни. За разлика от пастата, другият символ на италианската кухня - пицата е оригинално местно изобретение. Създадена е в Неапол и произлиза от традицията плоският хляб да се покрива с плънка от различни продукти. С арабските завоеватели до страната достига оризът, което става  основна съставка на друго емблематично ястие - ризотото. Макар и дялът на Италия в световното производство на ориз да е малък - едва 4%, в долината на река По се отглеждат най-качествените.
     Експедициите на Колумб обогатяват италианската кухня с много подправки и продукти, между които особено внимание заслужават царевицата, с която се приготвя много консумираната в северна Италия  полента (ястие от качамак) и доматът, който е основен продукт в традиционните сосове.

Категория: Статии | Прегледи: 704 | Добавил: admin | Тагове/Tags: 0.0/0
Всички коментари: 0
За да добавите коментар, трябва да сте регистриран потребител
[ Регистрация | Вход ]
Пн, 2024-05-20, 06:25

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Кулинарни рецепти [3]
Статии [13]
Тази секция е за всеки, които иска да сподели или да прочете нещо интересно за дома, градината, хоби, развлечение и пр.
Готвачи [0]
Известни български и световни майстор готвачи.
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP