РЕЦЕПТУРНИК


 Blog
Начало » 2011 » Август » 19 » Комарите
18:04
Комарите
Armigeres subalbatus

Обща информация
Възрастните комари, са малки летящи насекоми. Женският комар се различава от подобни насекоми по това, че има дълго тънко хоботче, адаптира се лесно за смучене върху кожата на човек, има дълги тънки криле, които са покрити с множество кръвоносни съдове.Мъжките комари също като женските имат крила, които са покритис кръвоносни съдове, но хоботчетата им са по-къси и по-дебели, за разлика от женските, и са пригодени за смучене на растителни сокове и други източници на захар, отколкото кръв. В незрял етап, наречен ларвен, комарите обикновено са черни или тъмно кафяви и се развъждат в незастояла или застояла вода. Ларвите имат сифон или тръбичка в задната част на тялото си за да могат да дишат.. Следващият етап е какавиден, те са малки, с кръгла форма и също живеят във водата.
Значението на думата "комар" е испанска и означава "малка муха". Но не подценявайте размера на насекомите, въпреки че е добре известно, за големи.
Комарите са летни вредители. Те досаждат по време на късната вечерна разходка край езерото или в градския парк късно вечер и си търсят гостоприемник, човек или животно, от който да смуче кръв. След ухапването им кожата силно сърби и се зачервява, а раздразненото място може да трае няколко дни.
Комарите са обаче повече от лятно неудобство. Някои от тях носят опасни заболявания, които са заразни за хората. Тези заболявания включват вируса на Западен Нил, малария, енцефалит и треска.
Как изглеждат?
Има над 2700 различни видове комари в целия свят. Тези насекоми са обикновено 6.35 mm до 1.27 см дълго с кафяв цвят. Те са с тънки, дълги крака и крилати.
Къде живеят?
Комарите живеят в застояла вода и следователно техните местообитания се намират в близост до езерата и блатата. Те се намират дори и в запушени улуци, стари гуми, пълни с вода, фонтани и басейни, които не са хлорирани.
Знаете ли, че...?
Много хора не знаят, но само женският комар смуче кръв. Те се нуждаят от протеин, който се намира в човешката кръв, за да се възпроизвежда. Мъжките само смучат растителен нектар.

Какво привлича комарите
Чудете се какво ги привлича комарите към вас или други хора. Ето няколко основни неща, които всеки трябва да знае, за да избегне ухапването им.
Въглероден диоксид

Въглеродният диоксид от дишането на хората и животните помага на комарите да намерят плячката си. Горяща свещ или друг източник на въглероден диоксид. Въпреки това въглеродният диоксид сам по себе си не е достатъчен, за да привлече комарите.
Млечна киселина
Всеки един от нас отделя млечна киселина, при упражнения или консумация на определени храни. Тази киселина се използва за капан на комари, която се добавя в различните препарати.
Octenol
Когато хората и животните дишат, те издишват смес от въглероден диоксид и octenol, който всъщност е вид ofalcohol. Octenol понякога е описван като "дъх на крава в консерва", и е забележителна примамка за комарите. Комарите и други хапещи насекоми имат изключително чувствителни рецептори, които могат да открият този химикал от почти 100 метра разстояние.
Топлината на тялото
Циркулацията на кръв при животните и хората излъчва топлина от тялото. Тъй като комарите са със сложни сензори за топлина, те следят топлина на тялото и издишваните газове. Точната температура зависи от вида на комара.
Влага
По време на активно движение ние се потим, а при вдишването и издишването се отделя водна пара. Дори и малки количества вода, могат да привлекат комарите, тъй като това означава възможен източник на кръв.
Движения
Комарите могат да видят жертвата си в рамките на 9 -10 метра от намирането на протеин във вълните от светлина около тях, причинени от движещи се обекти.
Цвят
Комарите ги привличат тъмните цветове, така че носенето на тъмно облекло не е най-доброто нещо, което ако искате да избегнете ухапването.

Безплатна програма с отворен код за борба с комарите Anti Mosquitoes
(Програмата е изпитна от редакцията на HomeKitchenBG и работи!!!)





Категория: Статии | Прегледи: 712 | Добавил: admin | Тагове/Tags: 0.0/0
Всички коментари: 1
0  
1 admin   (2012-08-18 11:17) [Материали]
Уважаеми потребите! Можете да добавяте вашите коментари и всичко друго във нашият форум на адрес: http://www.bgkuhnaitrapeza.info/forum/23
Уважаемые потребители! Вы можете добавить свои комментарии и все остальное в нашем форуме по адресу:http://www.bgkuhnaitrapeza.info/forum/23
Dear consumers! Maybe yes dobavyate vashite vsichko Other comments and vv nashiyat forum to:http://www.bgkuhnaitrapeza.info/forum/23

За да добавите коментар, трябва да сте регистриран потребител
[ Регистрация | Вход ]
Пн, 2024-05-20, 06:59

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Кулинарни рецепти [3]
Статии [13]
Тази секция е за всеки, които иска да сподели или да прочете нещо интересно за дома, градината, хоби, развлечение и пр.
Готвачи [0]
Известни български и световни майстор готвачи.
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP