РЕЦЕПТУРНИК


 Blog
Начало » 2011 » Септември » 11 » Мюсли - за здраве и дълголетие
14:04
Мюсли - за здраве и дълголетие
голетиедъл
Това здравословно диетично ястие от плодове си е завоювало от дълги години не най-лошо място в менюто на съвременното хранене. За мнозина това хранително ястие е ново и необичайно.
С мюсли най-тясно е свързано името на швейцарския лекар Бирхер Бенер. Ръководен от мисълта да включи в ежедневното меню най-ценните съставки на храната, за да запази здравето и дееспособността на хората, той пръв е въвел това плодово ястие.
Плодове, мляко и овесени ядки са трите съставни части на мюсли, към които се присъединяват орехите като полезна и вкусна добавка. Понеже мюсли е сурово плодово ястие, което по всяко време трябва да е освежаващо, ароматично и да има вкуса на плод, най-важната съставна част при него са плодовете.Трябва да се употребяват само здрави и зрели плодове, тъй като дъхът на ферментирал гнил или нездрав плод може завинаги да убие охотата към мюсли. Най-пригодни са плодовете от собствената градина. Различните видове плодове задоволяват и различните вкусове и създават желаното разнообразие, така че при правилно приготвяне мюсли никога не е еднообразно.
В мюсли млякото има задачата да предизвика равномерна плътност и еластично състояние на пюрето. Според рецептата на Бирхер Бенер подсладеното кондензирано мляко е в състояние най-добре да свърже плодовете и овесените ядки; то може да се запази, даже и отворено, дълго време и винаги да е под ръка. Но и  тук всеки е свободен съобразно вкуса и навика си да реши дали да употреби кондензирано мляко без захар, обикновено мляко, сметана, кисело мляко или кефир. Даже и млякото да е на прах е подходящо. В тоизи случай медът вместо захар е ценно допълнение.
В мюсли овесените ядки са пълноценна зърнена храна , която вкарва в организма ни допълнително витамини, минерални вещества и микроелементи.
Приготвянето на мюсли е твърде просто, но все пак изисква някои познания и упражнения, ако искаме да е вкусно. За приготвянето му на наше разположение през цялата година е ябълката. Тя в същност се оказва най-добра, ако се употребяват подходящите качества и сортове (само десертни плодове). Оригиналната рецепта на Бирхер Бенер предвижда следното съчетание за 1 порция:
        200 г (1 голяма или 2 средно големи)) ябълки
        8 г (1 супена лъжица) настъргани овесени ядки
        3 супени лъжици вода
        1 супена лъжица лимонов сок
        1 супена лъжица подсладено кондензирано мляко
        1 супена лъжица настъргани орехи или лешници
Овесените ядки предварително се накисват от вечерта във вода (т. е. в продължение на 8 - 12 часа). Накисването не е наложително, ако разполагаме с дребни, нежни овесени ядки. На следващата сутрин, малко преди консумацията, се прибавят лимоновият сок и кондензираното мляко. Всичко се разбърква, докато се получи гладка каша. Измива се ябълката, почиства се от дръжката и чашката, като се оставя кората и семенната кутийка, и веднага се настъргва с рендето в кашата, като най-често се размесва с нея, за да има ястието свеж, апетитен вид. накрая отгоре се поръсват  настърганите орехи или бадеми.
Преди всичко трябва да се съблюдава: мюслито винаги да бъде свежо, т. е. прибавеното количество мляко да се регулира според сочността на ябълките; да се поднася винаги прясно, понеже при по-дълъг престой започва да ферментира и тогава добива неприятен вкус; да преобладава освежаващият вкус на плода; през зимата, ако това плодово ястие се стори на някого твърде студено, то може да се затопли; мюслито не бива да се отбягва и при закуска, атака също е вкусно и на вечеря - главно е да се консумира винаги като предястие и да се дъвче добре.
Всеки е свободен да изменя рецептата за приготвяне на мюсли според вкуса си и материалите, с които разполага.  Настържжем ли един малък морков в ябълковото мюсли, то става оюе по-вкусно и богато на ценни вещества. Нстърганите лимонови и портокалови кори пък придават пикантен вкус.
Категория: Статии | Прегледи: 550 | Добавил: admin | Тагове/Tags: 0.0/0
Всички коментари: 3
+1  
1 Appliance repair Encino ca   (2012-09-23 20:01) [Материали]
www.bgkuhnaitrapeza.info является одним из наиболее впечатляющих блогах я видел. Большое спасибо за поддержание интернет классный , для разнообразия. Youve есть стиль , класс, бравада. Я имею в виду это. Пожалуйста, имейте это, потому что без Интернета , безусловно, не хватает интеллекта. Удачи!

0  
3 admin   (2012-10-12 08:28) [Материали]
Здравствуйте! Вы можете получать наши статьи и новые улучшения. Мы просим вас прислать нам письмо по электронной почте по адресу office@bgkuhnaitrapeza.info , войдите в систему под подписку, то вам будет выслан наш информационный бюллетень. Спасибо за ваш интерес к нашей блога!
Рецепти за трапеза и кухня

0  
2 escort girls dubai   (2012-10-12 07:30) [Материали]
Привет, я люблю Ваш блог www.bgkuhnaitrapeza.info . Есть ли что-то, что я могу сделать , чтобы получать обновления как подписки или что-то ? Мне жаль , я не знаком с RSS? С наилучшими пожеланиями!

За да добавите коментар, трябва да сте регистриран потребител
[ Регистрация | Вход ]
Пн, 2024-05-20, 06:59

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Кулинарни рецепти [3]
Статии [13]
Тази секция е за всеки, които иска да сподели или да прочете нещо интересно за дома, градината, хоби, развлечение и пр.
Готвачи [0]
Известни български и световни майстор готвачи.
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP