1/2 чаена чаша захар 5 яйца 1 пакетче ванилия (по желание)
Жълтъците и 1/2 от захарта се разбиват на водна баня, докато сместа се сгъсти и удвои обема си. Съдът се изважда от водната баня и сместа се разбива, докато изстине. Примесват е при леко разбъркване разбитите на сняг с останалта захар белтъци, а след това бавно и внимателно чрез ръсене се прибавя брашното (при продължително разбъркване сместа спада). Полученото полугъсто тесто се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно тава или форма за торта, заглажда се с нож и се пече в умерена фурна (докато е във фурната, тестото не търпи сътресение, защото ще спадне). След изпичането се оставя да отлежи най-малко 1 ден на хладно и тогава се употребява. Ако тестото е предназначено за приготвяне на платки за шоколадови торти и пасти, към него се прибавят какао и стрити печени бадемови или орехови ядки, лешници или фъстъци. |
Рейтинг: 0.0/0