10
кг чушки 1 1/2 кг оцет 400 г сол 1/2 кг олио 3-4 китки магданоз 3-4 глви чесън 10-15 дафинои листа черен пипер на зърна.
Измитите
и добре избърсани чушки се изрязват така, че да им се махне семето.
Пекат се в силна фурна. Опечени, се захлупват в съд с капак, докато
изстинат. Белят се и се нареждат в съд, залети с оцет. Между тях се ръси
сол. Така наредените чушки нощуват. На сутринта оцетът им се изстисква с
ръце и се нареждат в съд, където ще се съхраняват. Между тях се ръси
дребно нарязан магданоз, дафинови листа, черен пипер и чесън. Тук - там
се заливат с олио и се ръси сол до изчерпването и. Най-отгоре се заливат
с останалото олио. Този пласт трябва да бъде около 3-4 см. Съдът се
покрива с пергаментова хартия и се държи на проветриво и хладно място.