200 г фасул 50 г олио 100 г лук 25 г брашно 50 г моркови 50 г кервиз 15 г доматено пюре червен пипер джоджен сол на вкус. Изчистеният фасул се измива и се накисва от вечерта в студена вода, за да уври по-лесно. През нощта зърната набъбват. Сутринта се долива вода и фасулът се слага да ври. Водата, в която е кипнал фасулът, не се хвърля, защото тя е отнела голяма част от хранителната част на зърната. Към възврелият фасул се прибавят корените. Оставя се да ври до омекване. Обикновено фасулът се вари в малък съд , като за доливане се използва вряла вода. Студената вода спира кипенето и фасулът започва да кисне, като при това той губи от своя вкус. Когато фасулът омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио. Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното. Като стане златисто, се слага доматеното пюре. Обръща се няколко пъти и се ръси червеният пипер. Полученото се разбърква с бульон от фасула, докато се разреди. Сипва се към общата чорба. Посолява се, ако чорбата няма каймак, на една тенджера от шест порции се сипва половин кафена чашка студена вода. Мазнината излиза на повърхността и чорбата добива хубав вид. Поднася се поръсена с нарязан на дребно джоджен или магданоз. Същата чорба може да се изработи без червен пипер с повече зеленчуци и корен чубрица. |
Рейтинг: 0.0/0
|