3,350
кг пресен грах (2, 500 кг консервиран грах) 100 г растително масло 100 г маргарин 400 г кромид лук 130 г моркови 300 г червени домати 30 г брашно 10 г червен пипер 50 г копър (магданоз) 20 г сол.
Почистеният
грах се вари в малко количество вода на тих огън до омекване. В
загрятата мазнина се задушават лукът, нарязан на дребно, морковите,
нарязани на дребни кубчета, и част от дребно нарязаните домати. Прибавя
се брашното и леко се запържва. Накрая се слага червеният пипер.
Задушените зеленчуци се смесват със сварения грах и останалите дребно
нарязани домати. Ястието се разбърква леко, посолява се и се оставя да
ври на тих огън около 15 мин или се запича. След отстраняването му от
огъня се поръсва с дребно нарязания копър (магданоз).