750 г зрял фасул
200 г растително масло
200 г кромид лук
100 г моркови
150 г пиперки
300 г червени домати
20 г брашно
50 г джоджен
10 г чрвен пипер
50 г магданоз
20 г сол.
Приготвяне: Изчистеният
и измит фасул се кисне в студена вода 5-6 часа. Измива се отново,
залива се със студена вода и се вари на тих огън с част от растителното
масло. Към полусварения фасул се прибавят обелените, измити и нарязани
на кубчета моркови и целина, пиперките и част от лука. В останалата
мазнина се запържва леко брашното, останалият дребно нарязан лук, част
от доматите, нарязани на дребно. Запръжката се оцветява с червения
пипер, разрежда се с отвара от сварения фасул и се изсипва при фасула.
Прибавят се останалите нарязани на дребно червени домати и ситно
нарязаният джоджен. Ястието се посолява и се оставя да ври още десетина
минути (или се запича). След отстраняването от огъня се поръсва с дребно
нарязания магданоз.