Продукти: 750
г зрял фасул 200 г растително масло 200 г кромид лук 100 г моркови 150 г пиперки 300 г червени домати 20 г брашно 50 г джоджен 10 г
чрвен пипер 50 г магданоз 20 г сол.
Приготвяне: Изчистеният
и измит фасул се кисне в студена вода 5-6 часа. Измива се отново,
залива се със студена вода и се вари на тих огън с част от растителното
масло. Към полусварения фасул се прибавят обелените, измити и нарязани
на кубчета моркови и целина, пиперките и част от лука. В останалата
мазнина се запържва леко брашното, останалият дребно нарязан лук, част
от доматите, нарязани на дребно. Запръжката се оцветява с червения
пипер, разрежда се с отвара от сварения фасул и се изсипва при фасула.
Прибавят се останалите нарязани на дребно червени домати и ситно
нарязаният джоджен. Ястието се посолява и се оставя да ври още десетина
минути (или се запича). След отстраняването от огъня се поръсва с дребно
нарязания магданоз.