Сварете 1 кг картофи, обелете ги и още топли ги прекарайте през преса или ги стрийте с вилица. Прибавете 1/4 кг брашно, 2 яйца и сол на вкус (по-желание можете да добавите и черен пипер на вкус). Омесете сместа, докато започне да се отделя от ръцете. Върху кухненската маса поръсете брашно и овалвайте от картофената смес пръчици с дебелина около 1 пръст. Нарежете ги на парченца с дължина 4-5 см и оформете с ръка краищата им (можете да оформите кнедлите топчици колкото орех). Пускайте ги внимателно във вряща подсолена вода и ги оставете да врят, захлупени с капак, докато изплават на повърхността. Извадете ги в цедка да се отделят. запържете в 5-6 лъжици масло, посолено с малко сол, 2-3 лъжици сухар и полейте с него кнедлите. Поднесете ги топли към печено или пържено месо. Кнедлите можете да поднесете като самостоятелно ястие, ако след като ги полеете с маслото, ги поръсите с настърган кашкавал или сирене. | ||
Тагове/Tags: картофени кнедли, кнедли, гарнитури, ястия, картофи |