Обикновен
Продукти: 500 г кълцано свинско или говеждо месо, 1 глава кромид лук, млян черен пипер.
Приготвяне: Месото се накълцва, отгоре се нарязва лука, посолява се, поръсва се с черен пипер. Сместа се разбърква хубаво с вилица. Получената маса се разделя на топки, които леко се сплескват. Пържат се на скара или тиган. Опържената смес се поставя между разрязано хлебче или питка.
Вегетариански
Продукти: 1 буркан зелен грах, 1 и 1/2 чаени чаши дребно нарязани фъстъци, 1 и 1/2 чаени чаши галета, 1 и 1/4 чаени чаши дребно нарязан спанак, 3/4 чаени чаши настъргани моркови, 1/4 чаена чаша дребно нарязани зелени и червени чушки, 6 главички дребно нарязан кромид лук, 2 супени лъжици дребно нарязани листа от целина, 1 супена лъжица дребно нарязан магданоз, 1/4 чаена лъжичка млян черен пипер, 1/4 чаена чаша майонеза, 2 супени лъжици краве масло или маргарин.
Приготвяне: Всички изброени по-горе продукти се разбъркват много добре, като грахът предварително се намачква. От получената смес се оформят бургери (плоски кюфтета) и се изпържват в маслото или маргарина.
Бургерите се поставят в срязана на две питки и се гарнира по желание с резенче домат, листо от салата, колелца лук, зелена салата, нарязана на колелца репичка; топено сирене, парченца домат и краставица; бекон, кашкавал и горчица; задушен домат и настърган кашкавал и т. н.
Вегетариански
Продукти: 1 буркан зелен грах, 1 и 1/2 чаени чаши дребно нарязани фъстъци, 1 и 1/2 чаени чаши галета, 1 и 1/4 чаени чаши дребно нарязан спанак, 3/4 чаени чаши настъргани моркови, 1/4 чаена чаша дребно нарязани зелени и червени чушки, 6 главички дребно нарязан кромид лук, 2 супени лъжици дребно нарязани листа от целина, 1 супена лъжица дребно нарязан магданоз, 1/4 чаена лъжичка млян черен пипер, 1/4 чаена чаша майонеза, 2 супени лъжици краве масло или маргарин.
Приготвяне: Всички изброени по-горе продукти се разбъркват много добре, като грахът предварително се намачква. От получената смес се оформят бургери (плоски кюфтета) и се изпържват в маслото или маргарина.
Бургерите се поставят в срязана на две питки и се гарнира по желание с резенче домат, листо от салата, колелца лук, зелена салата, нарязана на колелца репичка; топено сирене, парченца домат и краставица; бекон, кашкавал и горчица; задушен домат и настърган кашкавал и т. н.