Вариант:1 Продукти: 1,250
кг картофи 50 г краве масло 50 г растително масло 5 бр. яйца 60 г
брашно 100 мл прясно мляко 60 г галета сол магданоз черен пипер на
вкус.
Приготвяне:Картофите,
нарязани на дребни кубчета, се задушават до полуомекване в част от
растителното масло, след което се смесват с нарязаните на кубчета твърдо
сварени яйца. От млякото и леко препеченото брашно се приготвя гъст
сос, който се прибавя към картофите. Сместа се подправя на вкус с
магданоз, сол и черен пипер, разбърква се и се оставя да престои 1/2
час. От нея след това се оформят кюфтета, които се овалват в галетата и
се изпържват в останалт част от растителната мазнина. Поднасят се полети
с разтопеното краве масло и различни салати.
Вариант: 2 Продукти:
2 кг картофи 220 г растително масло 150 г кромид лук 300 г сирене 2-3 бр. яйца, 80 г брашно 50 г магданоз 10 г сол 2 г черен пипер.
Приготвяне: Картофите,
измити и сварени, се обелват, докато са топли, а като изстинат се
настъргват на ренде. Към тях се прибавят дребно нарязаните лук и
магданоз, натрошеното сирене, смленият черен пипер, яйцата и солта. От
сместа, след като се омеси добре, се правят кюфтета, които се овалват в
брашно и се изпържват в загрятата мазнина. Поднасят се със зелена салата
или кисело мляко.