Продукти:
1,250 кг картофи
50 г краве масло
50 г растително масло
5 бр. яйца
60 г брашно
100 мл прясно мляко
60 г галета
сол
магданоз
черен пипер на вкус.
Приготвяне: Картофите,
нарязани на дребни кубчета, се задушават до полуомекване в част от
растителното масло, след което се смесват с нарязаните на кубчета твърдо
сварени яйца. От млякото и леко препеченото брашно се приготвя гъст
сос, който се прибавя към картофите. Сместа се подправя на вкус с
магданоз, сол и черен пипер, разбърква се и се оставя да престои 1/2
час. От нея след това се оформят кюфтета, които се овалват в галетата и
се изпържват в останалт част от растителната мазнина. Поднасят се полети
с разтопеното краве масло и различни салати.
Вариант: 2
Продукти:
2 кг картофи
220 г растително масло
150 г кромид лук
300 г сирене
2-3 бр. яйца, 80 г брашно
50 г магданоз
10 г сол
2 г черен пипер.
Приготвяне: Картофите,
измити и сварени, се обелват, докато са топли, а като изстинат се
настъргват на ренде. Към тях се прибавят дребно нарязаните лук и
магданоз, натрошеното сирене, смленият черен пипер, яйцата и солта. От
сместа, след като се омеси добре, се правят кюфтета, които се овалват в
брашно и се изпържват в загрятата мазнина. Поднасят се със зелена салата
или кисело мляко.