РЕЦЕПТУРНИК


 





Гласувайте за този сайт в

BgTop




 








 













Кулебяка



Начална страница





 
 


ПРОДУКТИ
ЗА ТЕСТОТО:
400 г берашно
25 - 30 г мая
1 1/2 винена чаша мляко
100 г краве масло
1-2 яйца
една щипка сол
захар на вкус
ЗА ОРИЗОВИЯ ПЪЛНЕЖ:
200 г ориз
2 1/2 чаши вода
1 супена лъжица масло
1 чаена лъжичка сол
300 г филе от тлъста риба
жълтък за намазване
ЗА РИБНИЯ ПЪЛНЕЖ:
400 г филе от щука (може и от друга риба)
1 супена лъжица олио
2 яйца
2 супени лъжици галета
1 супена лъжица сметана
1-3 винена чаша мляко
1 глава кромид лук
черен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ
     Приготвя се тесто с мая. Докато тестото втаса, се сварява оризова каша. Изстиналата каша се поставя в намаслена тава и се запича във фурна, докато се зачерви леко.
    Филето от щуката заедно с кромида два пъти се прекарва през месомелачка, добавят се ситно нарязаните варени яйца, а така също останалите компоненти и полученият пълнеж добре се разбърква.
    След като тестото  шупне, трябва да се разточи на овална кора, дебела един пръст. В центъра на коратасе разстила продълговато хълмче на три слоя: рибен пълнеж с ориз, върху него парченца рибено филе и отново пълнеж с ориз.
    Краищата на кората се запълват и плътно се защипват над пълнежа. Повърхноста на пирога се украсява с  елементи от тестото.
    Подготвената по този начин кулебяка се оставя да отлежи на топло 15-20 минути.
    Преди изпичането повърхността и се намазва с яйчен жълтък и се пробожда на няколко места с вилица, за да излиза парата по време на печенето.
    Кулебяката се пече най-добре при температура 210-2200С. Времето на изпичането и зависи от дебелината на тестото, вида на пълнежа и температурата във фурната. А готовността и може да се определи, като се прободе с тънка дървена пръчка или кибритена клечка. Ако тестото не полепне  към клечката, значи изделието е готово.
    В кулебяката може да се използват най-различни пълнежи.


Рейтинг: 0.0/0


 


 


 




Чт, 2024-11-21, 08:53

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Рецепти [8]
Списък с новите рецепти от сайта.
Статии [1]
Напитки [1]
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
Share |RSS
Кухня и трапеза Thumbnail Screenshots by Thumbshots
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP