400 г берашно 25 - 30 г мая 1 1/2 винена чаша мляко 100 г краве масло 1-2 яйца една щипка сол захар на вкус ЗА ОРИЗОВИЯ ПЪЛНЕЖ: 200 г ориз 2 1/2 чаши вода 1 супена лъжица масло 1 чаена лъжичка сол 300 г филе от тлъста риба жълтък за намазване ЗА РИБНИЯ ПЪЛНЕЖ: 400 г филе от щука (може и от друга риба) 1 супена лъжица олио 2 яйца 2 супени лъжици галета 1 супена лъжица сметана 1-3 винена чаша мляко 1 глава кромид лук черен пипер на вкус
Приготвя се тесто с мая. Докато тестото втаса, се сварява оризова каша. Изстиналата каша се поставя в намаслена тава и се запича във фурна, докато се зачерви леко. Филето от щуката заедно с кромида два пъти се прекарва през месомелачка, добавят се ситно нарязаните варени яйца, а така също останалите компоненти и полученият пълнеж добре се разбърква. След като тестото шупне, трябва да се разточи на овална кора, дебела един пръст. В центъра на коратасе разстила продълговато хълмче на три слоя: рибен пълнеж с ориз, върху него парченца рибено филе и отново пълнеж с ориз. Краищата на кората се запълват и плътно се защипват над пълнежа. Повърхноста на пирога се украсява с елементи от тестото. Подготвената по този начин кулебяка се оставя да отлежи на топло 15-20 минути. Преди изпичането повърхността и се намазва с яйчен жълтък и се пробожда на няколко места с вилица, за да излиза парата по време на печенето. Кулебяката се пече най-добре при температура 210-2200С. Времето на изпичането и зависи от дебелината на тестото, вида на пълнежа и температурата във фурната. А готовността и може да се определи, като се прободе с тънка дървена пръчка или кибритена клечка. Ако тестото не полепне към клечката, значи изделието е готово. В кулебяката може да се използват най-различни пълнежи. |
Рейтинг: 0.0/0