Продукти: 100 г необелени, счукани на едро бадеми, 15 г канела, 10 г карамфил на
прах, 50 г счукани на едро озахарени кори от лимон, 100 мл горчива вишновка,
200 мл вода, 375 г пчелен мед, 400 г захар и 1 кг брашно.
Приготвяне: Медът заедно със захарта и водата
се затопля при постоянно разбъркване и при това се добавят подправките и
бадемите. Съдът се снема от огъня и се бърка още 10 минути. Брашното се изсипва
в съда, където ще се меси, по средата му се прави една дупка и там се изсипва
медената маса, както и вишновката. Всичко това се разбърква силно и по
възможност по бързичко. Трябва да се приготвя добре размесено, въздушно тесто,
което се разточва, докато дебелината му стане 0.5 см. Нарязва се с нож или със
специални за целта формички Парченцата се нареждат близо едно до друго в
предварително поръсена с брашно тава. Пече се на умерена фурна до придобиване
на светлокафяв цвят. След като изстинат апетитните сладкишчета се намазват с
топла карамелизирана захар и се подреждат в подходящ съд.