Продукти: 1, 430 кг
солена риба – херинга, селда, карагьоз, скумрия, 500 г вода, 100 олио, 100 г
моркови, 90 г кромид лук, 100 г целина – глави, 200 г оцет, 10 г сол, 25 г
захар, 0, 1 г дафинов лист, 0, 5 г черен пипер, 0, 1 г бахар, 0, 1 г карамфил,
40 г зелена салата (магданоз), 150 г прясно масло.
Приготвяне: Почистените и измити моркови,
целина и лук,
нарязани на тънки филийки,
се заливат с водата и се варят
10 – 15 минути с добавка на сол и захар.
Към края на варенето се прибавят оцетът и подправките.
От солените риби,
почистени от главата и костите се оформят филенца,
които се нареждат на един ред в плитък съд и се заливат с изстиналата марината.
Така те престояват на хладно
24 часа.
Маринованите филенца се поднасят с парче масло и свежа украса от магданозови клонки или листа от зелена салата,
като се заливат с маринатата.