3 литра вода 2 чаени лъжички хмел
Медът се смесва с водата и се вари на тих огън 3 часа. Хмелът заедно с едно малко камъче се завързва на възел в марля и се пуска в тенджерата с меда. Камъчето е необходимо, за да не изплува хмелът. Медът заедно с хмелът се вари 1 час, като от време на време се долива изврялата вода. Медовината се отстранява от огъня и още топла се прецежда през марля в стъклен или дървен съд, обемът на който трябва да бъде запълнен до 4/5. Съдът се поставя на топло, за да ферментира медовината. Като правило ферментацията започва ден-два след сваряването на медовината. Когато течността спре да ферментира (не прави вече мехурчета), в нея се налива 1/2 водна чаша добре запарен чай (1 чаена лъжичка чай на 1 водна чаша вряла вода). След това медовината, без да се вари, се прецежда през бархетен плат (най-добре няколко пъти). Прецедената медовина вече е готова за употреба, но ако отлежи една година на хладно, ще придобие превъзходен вкус. |
Рейтинг: 0.0/0