150 г масло
50 г лук
100 г брашно
1 л месен бульон
Лукът, ситно нарязан, се запържва в маслото. Прибавя се брашното, което също се запържва, без да се зачервява, след това се залива с обикновения светъл месен бульон (от кости или месо) и се разбърква добре, за да не стане брашното на бучици, Оставя се да ври на тих огън, като се разбърква, за да не залепне на дъното, и същевременно се почиства и от пяната, която излиза на повърхността. След това сосът се прецежда и е готов за употреба. Той може да се употреби и след като е застинал, обаче за да не хваща кора отгоре, се поръсва предварително с малко разтопено масло. Така приготвеният сос, след като се разреди с прясно мляко или пресен каймак, може да се употреби за крем-супа (велуте). Освен за основа при получаване на други сосове този сос служи и за основа на разни кремови супи, за което обаче е необходимо лукът в запръжката за да се замени с праз и в зависимост от вида на супата бульонът, с който се залива, трябва да бъде пилешки, телешки, рибен и др.