РЕЦЕПТУРНИК


 





Гласувайте за този сайт в

BgTop




 








 













Основен светъл месен сос (сос велуте)



Начална страница

150 г масло
50 г лук
100 г брашно
1 л месен бульон


    Лукът, ситно нарязан, се запържва в маслото. Прибавя се брашното, което също се запържва, без да се зачервява, след това се залива с обикновения светъл месен бульон (от кости или месо) и се разбърква добре, за да не стане брашното на бучици, Оставя се да ври на тих огън, като се разбърква, за да не залепне на дъното, и същевременно се почиства и от пяната, която излиза на повърхността. След това сосът се прецежда и е готов за употреба. Той може да се употреби и след като е застинал, обаче за да не хваща кора отгоре, се поръсва предварително с малко разтопено масло. Така приготвеният сос, след като се разреди с прясно мляко или пресен каймак, може да се употреби за крем-супа (велуте). Освен за основа при получаване на други сосове този сос служи и за основа на разни кремови супи, за което обаче е необходимо лукът в запръжката за да се замени с праз и  в зависимост от вида  на супата бульонът, с който се залива, трябва да бъде пилешки, телешки, рибен и др.


 




Сб, 2024-04-20, 03:35

Начало
Търсене
Споделете
Translate
 
Категории
Рецепти [8]
Списък с новите рецепти от сайта.
Статии [1]
Напитки [1]
Архив
Статистика




CO2 емисии


Българска кухня shared items in Google Reader

↑ Grab this Headline Animator




Toolbar
Get our toolbar!
Share |RSS
Кухня и трапеза Thumbnail Screenshots by Thumbshots
РЕЦЕПТУРНИК.ML             ПАЗАРЛЪК - Безплатни обяви


Copyright Рецепти за кухня и трапеза © 2024













Нагоре UP