Продукти: 1, 500 пиле, 40 г прясно
масло, 160 г олио, 400 г брашно, 2 яйца (жълтъците), 300 г лимон (2 г
лимонена киселина), 300 г прясно мляко, 100 г моркови, 100 г целина, 50 г
магданоз, 30 г сол.
Приготвяне: Птицата се почиства, измива и нарязва на порции, залива
се със студена вода и се вари на тих огън. След завирането и
отпенването на бульона се прибавят магданозените корени, целината и
морковите, почистени и нарязани на две, и солта. Брашното се запържва в
маслото, до златисто оцветяване с малко сол и се разрежда с част от
бульона, в който е сварено птичето месо. Полученият гъст сос се прецежда
и се прибавя към жълтъците и млякото, предварително разбити със сока от
лимона. След като отново заври, сосът се отстранява от огъня
При поднасяне на ястието порциите месо се заливат със соса.