1 яйце 20 г брашно 20 г грис 20 г захар за тестото 120 г вода 80 г захар малко мазнина и брашно за ръсене лимонова есенция (или 7 яйца 125 г брашно 125 г грис 125 г захар 750 г захар за сиропа 1 л вода масло лимонова киселина или лимонтозу). Яйцата се бият на топличко. Прибавя се захарта и се ние, докато сместа започне да застава на тела. Маха се съдът от огъня и с биене се поизстудява. Слага се пресятото брашно и грисът. Бърка се бавно. Получената пухкава смес се изсипва в тава или форма, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Работи се много внимателно, без да се разтърсва нито сместа, нито съдът. Пече се в умерена фурна. След като изстине се нарязва на порции, ако е в тава, а ако е във форма, се набожда с дълга тел. Реването се залива със сироп приготвен от захарта, водата и неизстискания лимон. Когато кипне сиропът, се слага киселина на вкус - сок от лимон. Залятото реване се оставя да изстине, а през това време то поглъща сиропа до последната капка. Може да се поднесе с каймак. Ако се работи с къдрава форма, залива се във формата и от време на време се набожда, излишният сироп се изцежда и се залива отново. Когато сироп се попие, формата се обръща внимателно. Отгоре реването се гарнира. Може да му се даде вид на торта, като се поднася с каймак или избити белтъци. |
Рейтинг: 0.0/0
16 |