Продукти: 1, 520 кг спанак, 200 г прясно масло, 117 г кашкавал, 5 бр. яйца, 450 г
прясно мляко, 100 г брашно, 15 г сол, 1 г черен пипер.
Приготвяне:
Спанакът, след като се почисти и
измие, се нарязва на дребно и се задушава в част от маслото. От брашното, останалото масло и
прясното мляко се приготвя бешамелов сос, който се смесва със спанака. Прибавят се последователно един
по един жълтъците, половината от настъргания на ренде кашкавал, черният пипер и
солта. Всичко се разбърква добре и се смесва с разбитите на сняг белтъци.
Сместа се изсипва в предварително намаслени дебелостенни форми до 2/3 от обема
им, поръсват се с останалата половина от кашкавала и парченца масло и се пече
при умерена температура около 15 – 20 минути. Суфлето се поднася топло веднага
след изваждането му от фурната.