500 грама средно мазна кайма 5 броя дебел праз 2 средни домата 1 чаена чаша ориз 3 лъжици олио половин лъжица лютеница 1 малка връзка магданоз сол, пипер
Бялата част на праза се отрязва с дължина около четири пръста. Отрязаните части се сваряват. После се изваждат от водата. Прави се надлъжен разрез с нож. Листата се отделят едно по едно. Каймата, настърганите с ренде домати, почистеният и измит ориз, една малка връзка нарязан магданоз, сол, пипер, една кафена чаша вода се разбъркват добре и се приготвя пълнежът. В една тенджера се слага олио и половин лъжица лютеница, и се запържва. Листата на праза се отварят, от пълнежа се взимат малки топки колкото орех, удължават се и се слагат по дължина в листото, след което листото се свива като цигара с дебелината на един пръст. Сармите се стискат малко в ръката, поставя в тенджерата, после се слага вода до нивото на сармите и се вари на бавен огън. |