Продукти: 2 кг шкембе, говеждо или
телешко, 100 г олио, 2 бр. жълтъци, 500 г прясно мляко, 50 г чесън, 10 г
червен пипер, 3 г черен пипер, 20 г лютив червен пипер или 80 г лютиви
пиперки.
Приготвне: Почистеното и измито шкембе се залива със студена вода в
казан и се вари 6-8 часа, като от време на време се разбърква, за да не
загори.
Свареното шкембе се окачва на кука, за да се изцеди. Бульонът се изсипва
в казана, откъдето ще се гребе за сервиране, и към него се прибавят
затопленото прясно мляко, оцветената с червен пипер мазнина и отцеденото
шкембе, нарязано на дребно.
Бульонът се подправя със счукан чесън , оцет, сол, черен пипер и
оцветената с червен пипер мазнина. По желание може да се поднесе с люта
чушка или в самата чорба да се постави лют червен пипер.