Приготвяне: Маята се разбърква с една чаена чаша вода (40 - 500 )
и 4 - 5 с. л. брашно. Към получената рядка кашица се прибавя още
брашно, за да се получи твърдо тесто, което се оставя 3-4 часа на топло
(35 - 370), за да втаса. От останалото брашно, втасалата мая,
яйцата (без единия жълтък), содата, около 1 литър вода и малко сол се
омесва тесто, което втасва около 1 час на топло. От него се правят
симидите. За всеки симид се откъсват 3 тестени топчета (едното колкото
яйце, а другите - по-малки) и се оформят 3 фитила (единият е по-дебел),
които се сплитат на плитки (по-дебелият фитил се слага в средата).
Симидите се нареждат в тава, намазана с олиото, и се оставят 40 - 50
минути на топло (при температура 350) да втаса, след което се намазават с разбитият с топла вода жълтък и се пекат в силна фурна десетина минути.