Продукти: 1 кг ягоди 2 кг захар 2 лъжички лимонтозу.
Приготвяне: Очиства се зелената част от ягодите (дръжките), без да се
маха жилото. В съда, в който ще се вари сладкото, се нареждат ред
ягоди, ред захар. Ако има възможност, върху тях се изстисква 1 лимон.
Така подредените ягоди престояват една нощ. На сутринта се слага на
огъня да врят с една чаена чаша вода. След като сиропът се сгъсти,
прибавя се лимонтозуто. След 5-6 минути сладкото се сваля от огън, и
съдът се разклаща, за да се събере пяната, която се отбира, а
благодарение на това всяка ягода се отделя и се овалва със сироп. Ако не
се направи това, ягодите се слепват една за друга.
Вариант 2
Продукти: 750 г ягоди 1 кг захар 1 ч. л. лимонена киселина 2 ч. ч. вода.
Приготвяне: Ягодите
се почистват и се изсипват в тава. Сварява се сироп от захарта и
водата. След като сиропът поизстине, към него се добавят ягодите. Варят
се на силен огън, като постоянно се обира пяната. Към края на варенето
се прибавя лимонената киселина. Сладкото се изсипва в дълбок съд да
изстива. Насипва се в буркани.