Светъл
Продукти: 1, 100 л прясно мляко, 50 г брашно, 7 г сол, 10 г захар, 80 г краве масло.
Приготвяне: Кипва се млякото. Приготвяне на брашнена запръжка и смесване с млякото. Вари се 10 минути. Използва се за огретени; като свързващ продукт към някои аламинути и ястия.
Гъст
Продукти: 1,100 л прясно мляко, 120 г брашно, 150 г краве масло, 45 г лук, 1 г мащерка, 0, 01 г дафинов лист, 0, 2 г черен пипер на зърна, 7 г сол, 10 г захар.
Приготвяне: Във врящо мляко, се пускат лукът, мащерката, дафиновия лист и черния пипер, захлупва се с капак и се отстранява от огъня. Престоява 10 - 15 минути след което се прецежда. Брашното се запържва с част от маслото и се разрежда с млякото при непрекъснато бъркане. Прибавят се солта и захарта и се вари 10 - 15 минути. След отстраняване от огъня се прибавя останалото масло при непрекъснато бъркане. използва се за плънка за кокошки и дивеч, суфлета, крокети и др.
Приготвяне: Кипва се млякото. Приготвяне на брашнена запръжка и смесване с млякото. Вари се 10 минути. Използва се за огретени; като свързващ продукт към някои аламинути и ястия.
Гъст
Продукти: 1,100 л прясно мляко, 120 г брашно, 150 г краве масло, 45 г лук, 1 г мащерка, 0, 01 г дафинов лист, 0, 2 г черен пипер на зърна, 7 г сол, 10 г захар.
Приготвяне: Във врящо мляко, се пускат лукът, мащерката, дафиновия лист и черния пипер, захлупва се с капак и се отстранява от огъня. Престоява 10 - 15 минути след което се прецежда. Брашното се запържва с част от маслото и се разрежда с млякото при непрекъснато бъркане. Прибавят се солта и захарта и се вари 10 - 15 минути. След отстраняване от огъня се прибавя останалото масло при непрекъснато бъркане. използва се за плънка за кокошки и дивеч, суфлета, крокети и др.