Продукти: 400
г леща, 100 г растително масло, 200 г кромид лук, 100 г моркови, 80 г
целина, 100 г червени домати, 50 г чесън, 30 г брашно, 20 г доматено
пюре, 40 г чубрица (1 клонче), 30 г магданоз, 10 г червен пипер, 30 г
оцет, 30 г сол.
Приготвяне: Почистената
и измита леща се залива със студена вода и се поставя на умерен огън да
се вари. След известно време се прибавя част от растителното масло.
Около 30 - 40 минути преди сваряването на лещата се прибавят
почистените , измити и нарязани на кубчета моркови и целина, обелените
скилидки на чесъна, чубрицата, а малко по-късно се добавят червените
домати, нарязани на дребно.
В останалата част от растителното масло се задушава дребно нарязаният
лук, разбърква се с доматеното пюре, брашното и червеният пипер и се
прибавя към супата . След като поври още 6-7 минути, супата се посолява,
подправя се с оцета и се поднася с дребно нарязания магданоз.