Продукти: 533 г телешко месо от
труп (телешко разфасовано - 421 г, говеждо от труп - 506 г; говеждо
разфасовано - 421 г; овнешко без кост - 500 г; агнешко с кост - 408 г;
свинско от труп - 460 г; свинско разфасовано - 421 г),100 г олио, 850 г
картофи, 100 г моркови, 100 г целина, 100 г кромид лук, 20 г доматено
пюре, 6 г червен пипер, 30 г оцет, 30 г сол, 20 г брашно, 50 г магданоз,
15 г джоджен.
Приготвяне: Дребно
нарязаният лук и нарязаните на кубчета моркови и целина се задушават в
мазнината с малко сол и вода. Като се изпари водата, се слага брашното и
леко се запържва, а след това се прибавят доматеното пюре и червеният
пипер. Сместа се разрежда с бульон или вода. Прибавят се нарязаното
месо, сол и част от подправките. Когато месото полуомекне, се прибавят
нарязаните на кубчета картофи. След завирането на картофите се слагат
нарязаните на дребно домати. Готовата супа се сваля от огъня, овкусява
се, поръсва се с дребно нарязаните магданоз и джоджен и се поднася.
Супата може да се приготви, като месото се полусвари и към бульона се прибави запръжката.
Агнешкото месо не се обезкостява.