Продукти: 400 г зрял фасул, 100 г
кромид лук, 100 г моркови, 80 г целина, 200 г червени домати, 100 г
олио, 30 г доматено пюре, 30 г брашно, 10 г червен пипер, 30 г джоджен,
30 г магданоз, 30 г сол.
Приготвяне: Изчистеният
и измит фасул се кисне в студена вода в продължение на 7 -8 часа, след
което водата се изхвърля. Фасулът се залива със студена вода и се вари
на умерен огън заедно с част от лука, нарязан на дребно, морковите и
целината, нарязани на кубчета, и част от растителното масло. Когато
фасулът омекне, се прибавят доматите, нарязани на дребно. В останалата
мазнина се задушава до омекване дребно нарязания лук. След него се
прибавят доматеното пюре, брашното и червеният пипер. Така приготвената
запръжка се прибавя в супата и се вари още 6 -7 минути. Накрая се
прибавят солта и джодженът.
При поднасяне супата се поръсва с дребно нарязания магданоз.
При поднасяне супата се поръсва с дребно нарязания магданоз.