Продукти: 533 г телешко месо от
труп (421 г телешко разфасовано, 506 г говеждо от труп, 421 г говеждо
разфасовано, 500 г овнешко без кост, 533 г агнешко без кост, 460 г
свинско от труп, 421 г свинско разфасовано, 400 г готова кайма), 100 г
олио, 150 г червени домати, 100 г кромид лук, 100 г моркови, 100 г
целина, 80 г ориз, 50 г магданоз, 2 г черен пипер, 40 г брашно, 300 г
кисело мляко, 2 бр. яйца, 30 г оцет, 30 г сол.
Приготвяне: Месото
се обезкостява, посолява се и се смила в месомелачка. Към него се
прибавя по 1/3 от ориза (полусварен), дребно нарязаният лук, смленият
черен пипер, , ситно нарязаният магданоз и 1 белтък. Сместа се омесва
добре и от нея се оформят малки кюфтенца, които се пускат във врящия
бульон от костите. Останалата част от лука, нарязан на дребно,
настърганите моркови и целина и дребно нарязаните магданозени корени се
задушават в мазнината и се прибавят към месото. След 20 - 30 минути се
слагат останалия ориз (суров) и дребно нарязаните домати. Готовата супа
се застройва с варена застройка от млякото, брашното и яйцата, овкусява
се и се поръсва с дребно нарязания магданоз и смления черен пипер. При
поднасянето във всяка порция се слага по 50 г сварени кюфтенца.