Продукти: 5 кг телешко или малачешко месо за прат 1 качество 5 кг свинско полутлъсто месо 0.125 кг сол 5 г захар 10 г черен или бял пипер 5 г червен пипер За напълване - слепи черва от дребни преживни животни или едри преживни, може и изкуствени с диаметър 65 - 80 см.
Приготвяне: Нарязаното на късове телешко и свинско месо се смила във волфмашина с отвор на решетката 3 - 4 мм, докато се получи раздробена хомогенна маса. Пълнене на червата - обвивките се пълнят стегнато, връзват се в свобония край, където се прави примка и две напречни превръзки по дължината на колбаса с непрекъснат канап. Обжарване - извършва се прави при температура 78 - 76 градуса в продължение на 120 - 150 минути. Охлаждане - продуктите се охлаждат с течаща вода за 15 - 20 минути.