Продукти: За светъл блат - 6 яйца, 120 г захар, 140 г брашно.За тъмен блат - същите продукти към които се прибавят две супени лъжици какао. За крема - 1/2 л прясно мляко, 2 с. л. брашно, 250 г краве масло, 120 г пудра захар, 1 с. л. ром или 1 прах ванилия.
Приготвяне:
На блата: Яйцата се разбиат със захарта до побеляване, след което
се прибавя брашното. Сместа се разбърква много добре и се изсипва в
тортена форма (по-голяма), застлана с хартия. Пече се в умерена фурна.
При приготвяне на втория блат (тъмния) се прибавя какао.
На крема: Млякото се сварява с брашното на гъста смес. Маслото се
разбива с пудрата захар и към него се прибавя по-малко (като се бърка)
от изстиналата смес и ванилията. Нареждане на тортата. Всеки пласт се
разрязва на три кръга с шаблон. Така се образуват три светли и три тъмни
кръга - голям, среден и малък, но с равна широчина на лентата. Нарежда
се по следния начин: най-големият светъл кръг, в него - средният тъмен и
в него - светлия малък кръг. Между кръговете се намазва с крем. По този
начин се оформя първият пласт на тортата, който отгоре също се намазва с
крем. Вторият пласт се нарежда по същия начин, само че цветовете се
разменят - върху светлите кръгове се поставят тъмни и обратно. С
останалия крем тортата се намазва отгоре и встрани.