Морковите съдържат голямо количество хранителни съставки, особено полезни за зрението.
Морковите
са един от най-богатите източници на бета-каротин, който организмът
преработва във витамин А - мощен антиоксидант. Той повишава
устойчивостта на клетките срещу вируси, подпомага защитата от
злокачествени тумори и заболявания на сърцето, подобрява зрението.
Витамин К участва в съсирването на кръвта и заздравяването на раните, а фибрите улесняват храносмилането и поддържат сърцето здраво. Хромът стабилизира нивото на кръвната захар, което прави този зеленчук полезен за контрол на диабета и потискане на желанието за консумация на захар.
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА - Витамин К, бета-каротин, фолиева киселина, калций, хром, желязо, цинк; фибри.
|